tilbage

At få inspiration til, hvordan man kan hjælpe børn og unge i sorg

"Til minde om ..." kan bruges af uhelbredeligt syge mennesker, som gerne vil forberede deres barn eller barnebarn på, at der vil komme en dag, hvor lægerne ikke længere kan hjælpe den syge, og at han eller hun derfor vil dø af sin sygdom.

At fortælle sin livshistorie

Gennem mindebogens mange spørgsmål om både livet og døden vil den voksne bl.a. kunne fortælle sin livshistorie og videregive livserfaring og gode råd. Derudover vil den voksne også få mulighed for at fortælle, hvilken betydning barnet har for vedkommende, og hvilke håb og drømme den voksne nærer på barnets vegne.

"Det var faktisk lettere end jeg troede at skrive i bogen sammen med pigerne. De elsker jo at høre historier om "gamle dage" og tænker vist ikke så meget over, at vi har lavet den, fordi de sikkert snart skal miste mig." (Mormor til to pige på hhv. 6 og 8 år)

En stærk og lærerig proces

At arbejde med mindebogen sammen med sit barn eller barnebarn kan være en stærk og lærerig proces for både barnet og den voksne. Derudover vil selve produktet – altså mindebogen – bagefter være en uvurderlig gave for barnet, da den vil tjene som et vidnesbyrd om det unikke forhold, barnet havde til afdøde. Samtidig vil mindebogens fokus på fremtiden hjælpe barnet videre i sit liv.

"Det var flere gange rigtig, rigtig svært for min nu afdøde mand at lave mindebogen sammen med børnene. De både græd og grinte undervejs. Men hold da op, hvor er den bog vigtig for os nu, og de har haft den med i børnehaven og i skolen for at vise kammeraterne den. Her hjemme tager vi bogen frem, når vi savner far og børnene elsker at få læst op af den. Specielt brevene, hvor han fortæller dem, hvor meget han elsker dem" (Mor til en pige på 5 år og en dreng på 9 år, som har mistet deres far)